kuuntele tai lue 😉

OSUIKO SINUUN?

Jos juuri sinä olet ollut peräänajo- tai sivutörmäystilanteessa liikenteessä, tämä juttu voi olla sinulle. Samoin jos pelaat jääkiekkoa, rugbya, jalkapalloa tai harrastat lumilautailua tai skeittaamista. Tai esteratsastusta. Toisaalta saatat olla metsuri tai tehdä duunia raksalla. Eli katsotaan tilanteita, joissa pää osuu esineeseen tai liikkuva esine osuu päähän. Tai kun pää ja kaula joutuvat väkivaltaisiin liikkeisiin ilman suoraa kosketusta esineeseen. Puhutaan päävammoista tai aivotärähdyksistä.

Aivotärähdyksessä aivot paiskautuvat kallon sisäpuoliseen seinämään. Liikevoima sinkoaa sitten aivot takaisin kohti kallon vastakkaista puolta, mikä johtaa toiseen voimakkaaseen iskuun. Toistuvat aivotärähdykseen johtavat osumat voivat johtaa eri asteisten oireiden kumulatiiviseen kehittymiseen. Toisinaan oireet saattavat tulla esiin vasta vuosienkin jälkeen. Tätä kutsutaan aivotärähdyksen jälkeiseksi oireyhtymäksi (post concussion syndrome, PCS).

Minkälaisista oireista nyt sitten puhutaan? Aivosumu voisi olla yksi hyvä esimerkki, mutta jos sinulla on ollut useita päähän kohdistuneita iskuja, tuntuuko mikään muu seuraavista tutulta?

  • Levottomuus, ärtyisyys, ahdistus, uupumus, unihäiriöt
  • Keskittymisvaikeudet, huonomuistisuus, kaksoisnäkö, hienomotoriikan ongelmat
  • Päänsärky, niskakipu, korvien soiminen, tasapaino-ongelmat

Urheilijoiden sekä tapaturmien ja väkivallan uhrien lisäksi samoista pitkäaikaisvaivoista kärsivät usein myös esim. aivoinfarktipotilaat.

Viimeisten kahden vuosikymmenen aikana on käyty laajaa kansainvälistä keskustelua ja tehty enenevässä määrin tutkimuksia siitä, mikä aiheuttaa aivotärähdyksen jälkeisen oireyhtymän. Monet tutkijat pitävät aivojen fyysisiä muutoksia ensisijaisena oireyhtymän syynä.

Kraniosakraaliterapistina työskentelen kiinteästi aivojen ja aivokudosten eri rakenteiden kanssa ja vaikka kraniosakraaliterapia ei sekään ole ihmelääke kaikille aivotärähdyksen jälkeisille oireille, se on voimallinen apukeino sellaisten henkilöiden hoitoon, joiden elämä on muuttunut vakavasti tämän oireyhtymän seurauksena. Tähän liittyen olen kehittämässä monipuolista hoito-ohjelmakokonaisuutta, jossa sinä potilaana osallistut itse yhdessä eri asiantuntijoiden kanssa hoidon tarpeen määrittelyyn. Käytettävissä olevista metodeista valitaan ne, jotka tukevat juuri sinua parhaiten, kohti mielekkäämpää elämää ja mahdollisimman kivutonta tulevaisuutta.

OTA HAASTE VASTAAN – TULE MUKAAN HOITO-OHJELMAN PILOTTIVAIHEESEEN

PILOTTIVAIHEEN KOKEMUKSIA: Erittäin onnistunut kokonaisvaltainen ja monipuolinen hoito-ohjelma, potilaat saivat huomattavaa helpotusta PCS’n oireisiin. Tästä rohkaistuneena tuotteeksi muodostui FMN – BrainMethod -ohjelma, johon olen myös saanut Patentti- ja Rekisterihallituksen myöntämän tuotemerkin.