Ajanjakso on maaliskuu 2020 – joulukuu 2021 eli 20 kuukautta elämää. Saavuin englantilaisen mieheni kanssa Suomeen juuri ennen koronaepidemian kiihtymistä, tarkoituksena viettää puoli vuotta Tervossa edeltävänä kesänä viimeinkin valmistuneessa kesäkodissa.

Olimme suunnitelleet saapumisen kevääseen, valoon ja lämpöön. Nautinnolla ja myös sisulla otettiin vastaan kaikki tropiikissa vietettyjen vuosikymmenten jälkeen: Lempeä auringonvalo. Kävelyt jäällä. Pakkaset. Rajojen sulkemiset. Loimuavat takkatulet. Loputon lumentulo. Veden rahtaaminen. Kannetun veden säästäminen. Halkoralli. Aurinkosähkö. Ja sitten, aivan yhtäkkiä – kevät! Lumien sulaminen, linnunlaulun moninkertaistuminen, kukkien nuput lumesta paljastuvassa pihapiirissä. Kevät kestikin kaikki 10 päivää ja sitten oli täysi kesä. Pääskystä ei päivääkään oli niin totta!

Koronan aiheuttamat kansainväliset rajoitukset vain jatkuivat. Elämää juoksuhiekassa oli varmasti monen ihmisen tunnelma, suunnitelmien laatiminen oli hankalaa. Olimme ikään kuin pakkolomalla Suomessa lokakuusta 2020 alkaen – oli ruvettava varautumaan talveen. (Talvi 2020-21 huikeine pakkasineen ja metrisine lumihankineen onkin sitten ihan eri tarina!) Tästäpä syystä kuitenkin pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni: oma erityisalaani perustuva yritys terveys- ja hyvinvointisektorille. InFi – Hyvinvoinnin Perusta perustettiin ja rekisteröitiin kaupparekisteriin 12.11.2020. Kiitos Tervon elinkeinoasiantuntijan sinnikkyyden sain yritykselle myös starttirahaa, ilmeisesti ensimmäisenä hyvinvointialan yrittäjänä Sisä-Savossa. Sopien -hankkeen neuvoja kannusti ja opasti väsymättömästi tarpeelliseen koulutukseen.

Ihminen on enemmän kuin osiensa summa. Minä toin tullessani uuden hoitomuodon Tervoon ja sen lähialueille, kraniosakraaliterapian. Se on merkittävä osa omaa visiotani ihmisen kokonaisvaltaisesta hoitamisesta. InFissä terveyttä ja hyvinvointia tuetaan ensisijaisesti kraniosakraaliterapian ja qigong -liikunnan, mielenhallinnan ja ravinnollisen neuvonnan keinoin.

Näitä toisiaan tukevia hyvinvoinnin palveluita olen sitten tuottanut rauhallisesti, mutta innolla. Hyvien yhteistyökumppaneiden kera kraniosakraaliterapian tuntemus ja käyttö hoitomuotona levisi myös Vesannolle, Pielavedelle, Suonenjoelle ja Kuopioon. Talluskylässä syyskuussa 2020 aloitin mielenhallintaan ja kehon koordinaatioon keskittyvän TaiChi / QiGong liikunnan opetuksen, mikä jatkui vuotta myöhemmin Sisä-Savon kansalaisopiston puitteissa. Elämän energian laajempaan ymmärtämiseen ja sen käyttämiseen omassa toimintaympäristössä kehitin kurssimuotoista koulutusta materiaaleineen. Ravinnon laatua, imeytymistä ja yhteensopivuutta kartoitettiin yhdessä asiakkaan kanssa, tärkeänä osana tiettyjen sairauksien hallintaa. Toiminnan markkinointia varten osaava Anigraf Production loi nettisivut ja verkkokaupan heti 2021 alkupuolella. Toiminnan numeropuolen oikeellisuutta silmällä pitäen ulkoistin kirjanpidon Karttulan tilitoimistolle – eikä ole tarvinnut katua!

Vielä vähän numerofaktoja 12 kuukauden toiminnan ajalta :

  • Kraniosakraaliterapia, potilaskäyntejä 286
  • QiGong / TaiChi opetustunteja 116
  • Savon Villi Länsi 2021 -kesäkampanjan alennuskuponkeja käytti 23 henkilöä
  • Kokonaisvaltainen hyvinvointiohjaus intensiivimenetelmällä, 6 viikkoa
  • Energiakurssi (puoli päivää), 2x
  • Reiki1 -tason energiahoitokoulutus (koko päivä), 1x
  • HyvinVointiPäivät Tervossa -tapahtuman järjestäminen, 1x (13 yritystä)
  • Kraniosakraaliterapian Johdantopäivän järjestäminen Tervossa, 1x (10 osallistujaa pitkin Suomea)

Kaikki hyvinvointialan yksinyrittäjät tietävät, miten vaikeaa palveluiden hinnoittelu on. Työn mielekkyydestä ja palkitsevuudesta huolimatta siitä pitäisi jäädä tarpeeksi myös illallista varten verojen ja pakollisten maksujen jälkeen. Tämä ei todellakaan onnistu edes starttirahan turvin ensimmäisen toimintavuoden aikana! Ulkopuolista käyttöpääomaa (eli säästöjä) tarvittiin aivan alusta lähtien.

Voin vain todeta, että ilman huolehtivaa puolisoa olisin voinut joko tehdä itselleni rakasta työtä tai pitää kodin ja pihapiirin käynnissä päivästä toiseen – molempiin en olisi kyennyt tyydyttävästi. Vuosi 2022 tavoittaa meidät Afrikan lämpimästä sydämestä Malawista – puoliso on vihdoin takaisin omassa asiantuntijatyössään. Itse pidän hieman taukoa opettamisesta ja käytännön hoitotyöstä, keskityn taitojen ja oppien syventämiseen sekä metodien kehittämiseen Afrikan auringossa. Niin, ja pelaamme myös golfia.

Mitään emme kadu emmekä vaihtaisi pois, reippaan puolentoista vuoden oppimäärä oli huikea. Että kaiken kaikkiaan, hyvin meni!